Blåhatjordbien mangler levesteder – det kan vi mennesker ændre på

Blåhatjordbi lever kun i et år – og den er ekstremt afhængig af en helt særlig plante for at kunne sikre den næste generation. Det kan vi mennesker heldigvis hjælpe den med.

Det er et helt vidunderligt syn, hvis man er heldig at spotte en blåhatjordbi i den vilde natur.

Kroppen er skinnende med sorte og røde farver – og så har den ofte store lyserøde bukser på.

Ej okay, måske ikke ligefrem bukser. Men samlehårene på bagbenene, som den bruger til at samle pollen med, er som oftest fyldt helt op til randen med fin, lyserød pollen. 

Dét er der en særlig årsag til.

Blåhatjordbi er nemlig én af vores vilde bier, som lever under ekstremt specialiserede forhold.

For den er – som navnet antyder – afhængig af engplanten blåhat for at kunne overleve.

Og den lyserøde pollen, som blåhatjordbien oftest er søbet helt ind i, afslører, hvor begejstret den lille bi er for blomsten.

Der er bare ét problem.

Mange af de enge, overdrev og vejkanter, som blåhat vokser ved, har over årene måtte vige pladsen til fordel for marker, græsslåmaskiner og ukrudtsbekæmpelse.

Det betyder, at den lille blåhatjordbi i dag har mistet mange af sine naturlige levesteder.

Giv pladsen tilbage til vores vilde bier – som Naturbeskytter hjælper du bier i hele Danmark tilbage på vingerne. Klik her for at læse mere om konceptet.

En specialist i særklasse, der må handle hurtigt

Hvor der er blåhat, er der som oftest blåhatjordbier.

Blandt de smukke lilla blomster patruljerer hannerne efter hunner – mens hunnerne har travlt med at samle pollen og nektar.

De har alle travlt med at formere sig, bygge reder og samle føde til larverne. For blåhatjordbi har kun en livscyklus på et år, før de dør. Så det er om at handle hurtigt, mens tiden er der.

Og derfor er det ekstremt vigtigt, at bestanden af blåhat er god, så jordbierne kan samle føde til deres larver.

Nede i små gange under jorden graver bien nemlig små gange, hvor den kan lægge sine æg. Og hernede efterlader hunnen små portioner af pollen- og nektarklumper til det næste kuld blåhatjordbier, som de kan spise af, mens de stadig er små larver og skal vokse sig store.

Sagt med andre ord: Næste års generation af blåhatjordbier kan kun komme til, hvis der er rigelige mængder med blåhat, de kan ernære sig med.

Netop derfor arbejder Naturfonden for at genoprette områder med vilde enge og overdrev, hvor planter som blåhat og andre vigtige nektarrige blomster kan vokse. Og de får hjælp fra over 9.000 helt almindelige mennesker, der er med til at beskytte og bevare vores vilde natur.

12 kroner om måneden – eller måske 120 kroner om måneden? Som Naturbeskytter støtter du med et valgfrit beløb. Ligegyldigt hvad er du med til at støtte en vigtig og god sag i naturens tjeneste.

Vores vilde bier har brug for hjælp

Blåhatjordbien er ikke den eneste bi i vores natur, der lever under trange og svære kår.

Den samlede bestand af Danmarks vilde bier er faldet drastisk over de seneste år, fordi alt for mange blomsterrige og varierede naturområder, som vores bier er afhængige af, er forsvundet.

I dag er mange af vores vilde bier i tilbagegang. Og hele 31% af vores bestand er enten truede eller uddøde.

Som Naturbeskytter hos Naturfonden kan du være med til at vende dén udvikling. Naturfonden arbejder nemlig for at genoprette og bevare vild natur overalt i hele Danmark for at give pladsen tilbage til vores sjældne og sårbare arter af insekter, planter og svampe, så de også har et hjem i fremtiden.

Naturfonden sørger for flere naturområder, hvor bierne kan leve – klik her for at blive Naturbeskytter og hjælpe med at genoprette natur med vilde blomster og vigtig nektar.

Støtter man med 12 kroner, giver man Naturfonden mulighed for at frikøbe 1 kvadratmeter natur. Støtter man med 120 kroner, så er man med til at købe 10 kvadratmeter fri.

Man kan helt selv vælge, hvor meget man vil støtte med. Ligegyldigt hvad er man med til at støtte et godt formål, der hjælper vores kriseramte natur.

Du kan læse mere om Naturbeskytter-konceptet på Naturfondens hjemmeside ved at klikke her. Og du kan også klikke dig ind på linket herunder for at tilmelde dig som Naturbeskytter:

Næste artikel