Det kan ses og høres: Danske sommerfugle og bier har det dårligere end nogensinde – sådan kan du hjælpe

Biernes summen og sommerfuglenes strålende farver er lig med følelsen af forår. Desværre er det to af Danmarks insektarter, der har det rigtig dårligt. Den gode nyhed er, at vi mennesker kan gøre en positiv forskel og hjælpe dem med at trives igen.

Vil du hjælpe Danmarks vilde bier og sommerfugle tilbage på vingerne? Som Naturbeskytter kan du hjælpe – for kun 12 kroner om måneden. Klik her for at blive klogere på konceptet.

Forskere og natureksperter har sagt det i flere år. Du har måske selv lagt mærke til det. ”Der er ikke så mange insekter på bilruden som i gamle dage”. Det er i hvert fald en populær vending, når vi taler om den kritiske udvikling, vi står i lige nu.

For der bliver fortsat færre insekter i Danmark. Det gælder bl.a. vores vilde sommerfugle og bier. Man kan decideret se og høre, at der er færre af dem i dag end tidligere.

Lige nu er 31% af Danmarks vilde bier truede eller uddøde. Og over halvdelen af vores dagsommerfugle er i fare for at forsvinde for altid.

Over 8.300 danskere er Naturbeskyttere og gør en forskel for Danmarks truede bier og sommerfugle. Vil du tilslutte dig initiativet? Klik her for at melde dig som Naturbeskytter.

Det er blevet sværere at høre biernes summen

Med tiden er biernes blomsterrige og varierede naturområder, som de lever i, forsvundet. Det har resulteret i, at Danmarks vilde bier i dag er truede, og mange af dem er i tilbagegang.

Tre arter er allerede uddøde. Og otte ud af 29 danske arter af humlebier (dem, vi også kalder for brumbasser) er lige nu i fare for at forsvinde for altid.

Med støtte fra tusindvis af danskere – dem, der er Naturbeskyttere – forsøger Den Danske Naturfond at genoprette de vilde biers naturlige hjem.

Et klokkeklart koncept: For 12 kroner kan du redde 1 kvadratmeter natur. Her kan du blive klogere på Den Danske Naturfonds initiativ, der genopretter Danmarks vilde natur.

Sommerfuglenes fravær påvirker andre dyr

Danmarks smukke sommerfugle lider under, at mennesket over tid har drænet moser og enge for at dyrke jorden. Det har skabt en negativ kædereaktion i naturen: Manglen på disse områder gør, at sommerfuglen mister de planter, den kan suge nektar fra og lægge æg på. Det betyder, at der i dag er historisk få sommerfugle tilbage i Danmark. Og det påvirker alle de dyr, der er afhængige af sommerfuglen som fødekilde.

Som det ser ud lige nu, har vi allerede mistet 12 dagsommerfuglearter i Danmark – og flere end halvdelen af de tilbageværende arter er i tilbagegang. Fortsætter udviklingen risikerer vi kun at have halvt så mange dagsommerfugle i Danmark i forhold til dengang, vores bedsteforældre var børn.

Heldigvis sætter en særlig gruppe danskere det gode eksempel og er med til at beskytte og genoprette sommerfuglenes væresteder igennem Den Danske Naturfonds indsatser i hele landet. Hesbjerg Skov er f.eks. det sidste sted på Fyn, hvor den truede og sjældne engperlemorsommerfugl lever – men netop nu er man i gang med at vende udviklingen, så den rødlistede sommerfugl kan få et trygt og godt hjem igen.

En hjælp, der går ubeskåret til at hjælpe den danske natur tilbage på rette spor

Der gemmer sig dog en god nyhed midt i de flyvende insekters krise: Vi mennesker kan rent faktisk kan gøre noget ved det. Som Naturbeskytter kan man være med til at sikre, at danske naturområder bliver købt fri, så sårbare og truede arters hjem kan blive genoprettet.

Det koster kun 12 kroner om måneden at være Naturbeskytter. Et lille beløb, der gør en kæmpe forskel. Det mest geniale er, at man selv bestemmer, hvor meget man vil støtte med – og endnu vigtigere er, at støtten går ubeskåret til at hjælpe Danmarks truede arter og natur.

Det kan du læse meget mere om ved at klikke dig ind på Den Danske Naturfonds hjemmeside herunder:

Næste artikel